Bolu merkezine 52 km uzaklıkta bulunan ilçe, eski dönem Türk mimarisini yansıtan evleriyle önemli bir kültürel özelliğe sahiptir.
Mudurnu, adını; tekfurlar yönetimindeyken, Bursa Tekfuru’nun kızı Matarnı ya da Moderna’dan almıştır. Tekfur; kızının adına, şu anki yerleşim yerinin doğusuna bir kale yaptırmış ve bu kalenin etrafında Mudurnu gelişmeye başlamıştır. Matarni ya da Moderna adı zamanla Mondernes, Monderna, Mudurlu olarak söylenmiş ve Mudurnu’ya dönüşmüştür.
Sadece Bolu’nun değil, Türkiye’nin en güzide ilçelerinden biri olan Mudurnu, hem tarihi hem de doğal bir dokuya sahiptir. İlçe, Şehzade Bayezid’in yaptırdığı Yıldırım Bayezid Camii’ne (1382), Yıldırım Bayezid Hamamı’na ve Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı Kanuni Sultan Süleyman Cami’ne (1546) ev sahipliği yapmaktadır.
Tarihi yapıların doğa zenginlikleriyle bütünleştiği bölgede, mimari değeri yüksek 165 ev, 8 cami, çeşme ve hamam olmak üzere 173 yapı bulunmakta; ilçede bulunan ve kentsel sit alanı olarak kabul edilen Mudurnu Evleri, bölgenin tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır.
Mudurnu Saray Helvası’nın üretim merkezi olan ilçe, tarihi önemi bulunan birçok değeri günümüze taşımasıyla dünya çapında ün kazanmıştır. Mudurnu çarşısında geleneksel el işlemesi ürünler bulmak mümkündür.
Mudurnu, 2014 yılında Mudurnu Ahi Kenti ismiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.